Top 50: de winnaars en de verrassingen

Met een omzet van ruim 1,8 miljard euro is TUI Nederland opnieuw het grootste reisbedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Top 50 van TravMagazine, die vrijdag is verschenen.
In de jaarlijkse ranglijst van de 50 grootste gemengde reisbedrijven volgen zakenreisorganisatie BDC Group en D-rt Groep (D-reizen en VakantieXperts) op respectievelijk plaats 2 en 3. De top 40 van grootste touroperators wordt aangevoerd door TUI, Corendon en Sundio Group.

In een uniek rondetafelgesprek discussiëren de vier grootste touroperators van Nederland over de stand van de reissector. Daarin laat Corendon-topman Steven van der Heijden weten dat hij best 50 eigen reisbureaus op strategische plaatsen in Nederland zou willen hebben, volgens het model van TUI waar de kantoren onderdeel zijn van het hele distributiekanaal. Het aandeel eigen product in de kantoren van TUI ligt inmiddels boven de 90 procent, zegt TUI-topman Arjan Kers.

Opvallend is de opkomst van kleinere specialisten, waaronder Tioga Tours en Untamed Travelling. Deze reisbedrijven met een eigen specifieke doelgroep boeken succes volgens het motto ‘als je kiest, word je ook gekozen’.
Voor de reissector zijn 65-plussers een zeer interessante groeidoelgroep. Volgens Stef Driessen (ABN Amro) zullen de vakantiebestedingen van deze groep ‘vrije genieters’ de komende 5 jaar met een half miljard euro stijgen. Kansen volop voor de reissector.
Corendon-oprichter Atilay Uslu vertelt over de pogingen van Corendon om Tunesië weer op de kaart te zetten als bestemming. ‘Daar zijn we enorm voor gestraft. Ik vind echt dat Corendon onrecht is aangedaan. Wij zijn neergezet als een reisbedrijf dat zijn klanten in gevaar heeft gebracht.’
D-rt Group heeft de boel inmiddels op orde. CEO Don Kaspers spreekt van ‘een bijzonder mooi jaar’. ‘We hebben de afgelopen 3 jaar grote stappen voorwaarts gezet. Het rendement per winkel gaat omhoog.’
D-rt Group, dat momenteel ruim 500 kantoren telt, lanceert binnenkort een eigen merk reisverzekeringen onder de naam ReisopZeker, samen met Alliance.