De ITB in Berlijn heeft voor het eerst in lange tijd minder vakbezoekers getrokken. De vijf dagen durende toerismebeurs telde afgelopen week 109.000 vakbezoekers. Vorig jaar waren dat er nog 120.000. Volgens de beursorganisatie is de teruggang te wijten aan de stakingen van het grondpersoneel van de Berlijnse luchthavens en de dreiging daarmee voorafgaand aan de beurs.
Inclusief de 60.000 consumenten die de ITB in het weekend bezochten en exposanten, was deze 51-ste editie van de beurs goed voor 180.000 bezoekers. De ITB telde meer dan 10.000 deelnemende bedrijven uit 184 landen en regio’s.
Door de staking van het grondpersoneel van de luchthavens Tegel en Schönfeld op vrijdag besloten veel vakbezoekers hun terugvlucht te vervroegen naar donderdag. Door de stakingsdreiging voorafgaand aan de beurs zagen veel buitenlandse bezoekers af van hun bezoek aan de ITB.
Contact
Volgens ITB-topman Christian Göke (foto) is een event als de ITB juist in de huidige turbulente wereld van groot belang. ‘In een wereld van onzekerheid en geopolitieke uitdagingen is juist face-to-face contact tussen zakenpartners van groot belang. Juist ook omdat het verkopen van reizen steeds vaker op een digitale manier gaat. De positieve verwachting voor de economie geven het toerisme een boost. De goede verwachtingen voor 2017 worden gesteund door de positieve houding van de consument, terwijl de werkloosheid richting historisch lage cijfers gaat. Er is echter één probleem dat leveranciers en consumenten bezighoudt en dat is het aspect veiligheid.’
Belang
Volgens Göke laten racisme, protectionisme, populisme en opgeworpen grenzen tussen landen zich niet verenigen met een bloeiende toerismesector. ‘De reisindustrie is één van de grootste sectoren in de wereldeconomie en één van de grootste werkgevers. Het toerisme promoot internationaal wederzijds begrip en draagt bij aan een economische groei voor de langere termijn. In veel landen is toerisme van vitaal belang voor het dagelijks leven van mensen en uiteindelijk voor economische stabiliteit.’