Atilay Uslu – Corendon

Het jaar van Atilay Uslu

‘Ik vind echt dat Corendon onrecht is aangedaan’

Het verhaal van de opkomst van Atilay Uslu is bekend. Maar wat houdt de topondernemer anno 2017 bezig?

Je werd in 2016 verkozen tot Travel Personality of the Year en opeens zat je in Wagyu koeien.
‘Dat hebben we destijds gedaan vanuit The College Hotel, ons boetiekhotel in Amsterdam-Zuid. Daar zit inmiddels Ferrili’s, ons Italiaanse restaurant, en Wagyu vlees staat daar niet meer op de kaart. Maar met de koeien zelf gaat het uiteraard nog steeds uitstekend.’

Wat doe je nu?
‘Ik ben nu vooral bezig met het inkopen van hotels voor onze klanten. Ik doe dat wereldwijd en ben dus vaak op reis. Bijvoorbeeld naar Sardinië, het eiland dat we volgend jaar als nieuwe bestemming introduceren. Kijkend naar 2018 zien we veel kansen voor de ‘oude’ populaire bestemmingen, zoals Tunesië en Turkije. Volgend jaar gaat Turkije weer helemaal terugkomen; we zien dat mensen voor zomer 2018 alweer massaal boeken.’

Je hebt vorig jaar je nek uitgestoken met Tunesië…
‘Daar zijn we enorm voor gestraft ja. Ik vind echt dat Corendon onrecht is aangedaan. Wij zijn neergezet als een bedrijf dat hunklanten in gevaar heeft gebracht. Maar vanuit Frankrijk en Duitsland gingen er gewoon Nederlanders op vakantie naar Tunesië. Daar was het reisadvies al versoepeld. Dus nee, we zijn niet onverantwoord bezig geweest want bij de buren kon het wel. Wij snappen niet dat alleen óns BuZa ministerie in de EU Tunesië als land als onveilig heeft bestempeld.’

Maar hoe waardevol is dat reisadvies dan?
‘Ik ben over het algemeen heel blij met het advies van Buitenlandse Zaken, laten we eerlijk zijn. Maar we moeten het advies in de toekomst Europees geregeld hebben.’

Geboren in Turkije, getogen in Nederland. Nederland worstelt vaak met de benaming: Nederlandse Turk, Turkse Nederlander, Nederturk…
‘We moeten daar niet moeilijk over doen. Wat maakt het uit, of ik nu één, twee of vijf paspoorten heb. Je leeft in Nederland, we zijn gewoon Nederlander, en waar je ook vandaan komt, we moeten gewoon met elkaar samenleven. Van beide kanten moeten we niet moeilijk doen, het is gewoon leuk dat we andere achtergronden hebben. En dat brengt kleur voor de samenleving.’

Maar voor wie juich je bij een voetbalwedstrijd tussen Turkije en Nederland?
‘Ik zeg altijd: ik win altijd. Eén van mijn paspoorten wint.’

Ben je ooit voor de politiek gevraagd?
‘Ik ben in de wandelgangen wel eens gepolst. Maar ik denk niet dat mijn politieke leven meer dan een maand zou duren…Ik heb altijd wel een mening. En in de politiek is dat gevaarlijk.’

Mensen lijken daar nu juist naar te snakken…
‘Ik heb altijd gezegd: politiek is niets voor mij, iedereen heeft er een mening. Ik werk in de zakenwereld. Democratie werkt niet in de zakenwereld.’

Ben je thuis strikt?
‘Ik sta altijd achter de beslissing van mijn vrouw, ook al ben ik het er niet mee eens. Dat is voor de opvoeding naar de kinderen heel belangrijk. Kinderen zijn anders slim genoeg om dat uit te spelen.’

Waren jouw ouders ook zo?
‘Ja, mijn moeder was altijd de baas en mijn vader volgde – wat betreft de opvoeding – altijd de baas.’

Je vader was ook ondernemer, wat heb je van hem geleerd?
‘Dat de boekhouding goed moet zijn, want die van hem was een drama. Ik investeer, net als hij, in de beste mensen. Mijn vader was daarnaast een mensenmens. Het respect voor andere mensen, dat heb ik zeker van hem geleerd.’

Denk jij al na over je opvolging?
‘Ik denk niet aan mijn opvolger. Mijn zoon is hier manager in het restaurant, dat doet hij goed en daar is hij blij mee. Er zal heus een keer een moment komen dat hij wat hoger wil. En als hij dat kan, dan gebeurt dat. En anders niet.’

Met welke aankopen krijg jij problemen met je vrouw?
‘Ik heb dat probleem nooit met mijn vrouw, want als ik iets koop, heb ik het altijd nodig.’

Een Nederlandse karaktertrek. Geen Turkse flamboyantie met Ferrari’s en Rolexen?
(lacht) ‘Dat maakt mij niet gelukkig. En die Rolexjes enzo… Ik heb nu een stappenteller. Ik word ook wat ouder, nu 49, straks 50, dan kan ik zien hoeveel ik vandaag heb gelopen. Ik ben geen big spender…Ik heb wel een droom, maar ik krijg mijn vrouw nog niet zover. Ik wil met een camper door heel Europa gaan reizen. En als ik ooit stop met werken, dan wil ik met de auto naar China gaan.’

Je houdt van auto’s, heb je een favoriet?
‘Dat zijn meerdere auto’s, dat is niet één auto. Het hangt ook van de bestemming af. Ik heb een Thunderbird uit 2002, die heb ik al sinds 2004. Daarin heb ik misschien maar 25.000 kilometer gereden in al die jaren, niet veel, maar ik geniet er erg van. Als ik daar het dak van open gooi, ga ik naar Zandvoort even vis eten bij Kroon, een harinkje of een zeebanketje.’

Heb je veel vrienden?
‘De term vrienden, daar ben ik misschien meer Turks in dan Nederlands. In Nederland slaat de term vrienden op één of twee personen, maar bij mij is dat een wat ruimer begrip. Mijn compagnon is echt mijn beste vriend. En daarnaast heb ik ook jeugdvrienden, dat zijn ook nog steeds echt mijn vrienden. Maar ik zie ze soms maar een keer per jaar. Je weet echter wel wat je aan elkaar hebt. Voor sommigen in Nederland betekent vriendschap dat je elkaar een of twee keer in de week ziet. Volgens die definitie heb ik bijna geen vrienden. Maar ik voel me wel heel rijk op het gebied van vriendschap.’

Hoe ga jij met CEO Steven van der Heijden om? Ook een man met een mening…
‘Ik ben bezig met inkoop en commercie. Dat valt onder mij en de rest valt onder hem. Dat is een hele grote taak. Heel soms hebben we wel een flinke woordenwisseling, maar dat valt wel mee. In de afgelopen drie jaar schat ik drie tot vier keer. Maar wel respectvol. En dat hoort erbij.’

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
‘Ik hoop dat dat een verassing wordt voor mij. Dan zijn de kinderen uit huis. Wat betreft werk: ik zie mezelf dan niet meer de baas zijn van Corendon. Dat ben ik nu trouwens al niet, Steven is de baas. Ik zal waarschijnlijk met hotels bezig zijn.’

Helemaal gestopt bij Corendon?
‘Als je je eenmaal ergens niet meer mee bemoeit, verdwijnt de band met het bedrijf en dan heeft ook geen nut meer dat je aandeelhouder bent.’

Ben je blij met het regeerakkoord?
‘Daar maak ik me niet zo druk om. Waar ik me wel druk om maak is dat het probleem dat volgend jaar Schiphol vol is. Wij hebben nu gelukkig wel slots maar we kunnen niet groeien. Dus we zetten in op Maastricht, daar hebben we 70.000 stoelen. De regio-luchthavens, daar moeten we het van gaan hebben. En België en Duitsland, daar gaan we ook klanten heenbrengen.’

De vliegtaks?
‘Ik ben tegen een ‘platte’ vliegtaks, maar ik vind het wel een goed idee om vliegen vanaf Schiphol duurder te maken en vanuit de regio goedkoper. Met name vakantiegangers en lowcostpassagiers zijn gevoelig voor de prijs en zo bereik je veel makkelijker dat vakantiegangers vanuit de regio gaan vliegen en ontlast je het drukke Schiphol. En je hebt ook niet het probleem dat mensen gaan uitwijken naar België, want alleen Schiphol wordt duurder en niet Eindhoven of Maastricht. Je moet naar vraag en aanbod kijken, gewoon yielding, dat doen airlines en hotels ook.’

(Dit interview verscheen in de TravMagazine Top 50 / Auteur: Tijn Kramer)