Eén website, 10.000 reisorganisaties checken

De Europese vereniging van garantiefondsen, de EGFATT, heeft een website gelanceerd waarop eenvoudig kan worden gecontroleerd welke reisorganisaties in acht landen voldoende financiële bescherming bieden. Deze is ook een uitkomst voor reisagenten.

‘Hiermee wordt ingespeeld op de nieuwe Richtlijn Pakketreizen, waarin vooral van belang is welke bedrijven een dekking tegen insolventie bieden’, zegt Erik Jan Reuver, directeur van SGR. Ook SGR is aangesloten bij EGFATT (European Guarantee Funds’ Association for Travel and Tourism), waarbij Reuver als penningmeester in het bestuur zit.
De website egfatt.eu biedt een database van bijna 10.000 reisorganisaties die miljoenen reizigers beschermen mocht het bedrijf niet aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen. Deze bedrijven zijn gedekt door de diverse garantiefondsen, die lid zijn van EGFATT. De fondsen zijn gevestigd in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Zwitserland.
Duitsland doet niet mee, omdat daar geen vergelijkbaar garantiefonds bestaat en touroperators een vergelijkbare garantie hebben afgesloten via een commerciële verzekeringsmaatschappij.

Reuver: ‘Met een paar klikken kan de consument het betreffende reisbureau of de touroperator identificeren waar hij zijn reis zonder financieel risico kan boeken. Dat een bedrijf niet in deze database voorkomt, betekent echter niet dat het niet wettelijk in orde is, aangezien er andere garantie-instanties bestaan. Maar deze zijn (nog) geen lid van de EGFATT. Dit alles is slechts een eerste stap in afwachting van verdere ontwikkelingen.’
Hoewel de website op consumenten is gericht, kunnen ook reisbureaus en instanties als de ACM de website gebruiken. ‘Zo kunnen zij controleren of een buitenlandse touroperator die in Nederland actief is, wel over voldoende financiële garantie beschikt.’

Foto: Erik Jan Reuver, directeur van SGR