Turkije scoort bij de vroegboeker

De Turkse comeback lijkt al op vroeg tijdstip in volle gang gezet. Met tweeënhalf keer meer geboekte reizen groeit het vertrouwen in Turkije als vakantiebestemming, zo meldt online reisorganisatie VakantieDiscounter. Zij trokken deze conclusie door hun vroegboekcijfers te vergelijken met dezelfde periode van vorig jaar (*). Vooral stellen zijn te vinden onder vroegboekers.

“Het geeft wel aan dat consumenten het vertrouwen in Turkije als vakantieland weer hebben gevonden”, aldus marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. “Er is minder onrust, dus we durven weer.” Vooral Alanya als bestemming blijkt onverminderd populair. Net als voorgaande jaren steeg het aantal boekingen ook dit jaar weer, met name bij de reizigers zonder kinderen. Zo namen hun boekingen naar de populaire kustplaats toe van 24 procent in 2017 naar 38 procent in 2018. Van de gezinnen met kinderen boekten in dit nieuwe jaar 34% een reis naar Alanya ten opzichte van 28 procent vorig jaar.

Vooral meer vroegboekers onder stellen
Als er gekeken wordt waar de groei vandaan komt, dan lijken het vooral de stellen die hun vakantie vroeger vastleggen. Van de vroegboekers die in 2018 afreizen naar Turkije, reist 58 procent zonder en 42 procent met kinderen. In 2017 was dit nog 50/50 verdeeld.
Reizigers zonder kinderen kiezen vaker voor een verblijf o.b.v. logies en ontbijt. Gezinnen kiezen juist graag voor het gemak van all inclusive. Maar liefst 90 procent van alle gezinnen kiest hiervoor!

Verschuiving in het aantal sterren
Wat verder opvalt is de keuze voor het aantal sterren bij de vakantieverblijven. Koos 60 procent van de reizigers in 2017 nog voor 5-sterren luxe, in 2018 daalde dit percentage naar 47 procent. De 5-sterren hotels worden voornamelijk vervangen door 4-sterren hotels. Hier steeg het aantal geboekte vakanties van 29 procent naar 33 procent.

De gemiddelde reissom p.p. is daarentegen wel 6 procent hoger dan vorig jaar. Bij gezinnen stijgt de reissom zelfs met bijna 10 procent. Bij reizigers zonder kinderen is er een stijging van 4 procent.

“Afgelopen jaren waren lastig voor de Turkse toeristenindustrie. Nu de vraag weer aantrekt zien we ook de reissommen weer langzaam stijgen. Al blijft Turkije nog altijd een stuk voordeliger dan de all time favorite Spanje”, aldus marketingmanager Thijs Keukenmeester.

De cijfers zijn gebaseerd op boekingen van 15 december 2017 t/m 31 januari 2018 met een vertrekdatum tussen 1 april en 30 september 2018.