TUI Group: 70 procent inkomsten uit eigen hotels en cruiseschepen

Na het recordjaar 2018 is TUI Group het boekjaar 2019 begonnen met een hogere omzet, meer passagiers, maar een hoger seizoensverlies. Volgens het concern zijn de cijfers over het eerste kwartaal van 2019, die dinsdagmorgen in Hamburg werden gepresenteerd, in lijn met de verwachtingen. Eigen hotels en cruiseschepen blijven de stuwende kracht achter het rendement.

De omzet van TUI Group over de eerste drie maanden van 2019 steeg met 4,4 procent naar een totaal van 3,70 miljard euro (vorig jaar 3,55 miljard). Het seizoenverlies (ebita) verdubbelde ruimschoots naar -83,6 miljoen euro (vorig jaar -36,7 miljoen euro). Het aantal passagiers groeide in het eerste kwartaal van 2019 concernbreed met 1,2 procent naar 3,7 miljoen.
‘De wereldwijde trend in toerisme blijft overeind’, stelde topman Fritz Joussen bij de presentatie van de cijfers. ‘TUI is financieel sterk, met een heldere strategie en goede operationele positie. We blijven werken aan onze transformatie naar een digitaal bedrijf.’

Overcapaciteit
De gepresenteerde cijfers, en dan vooral het hogere seizoenverlies in het eerste kwartaal, kwamen niet als een verrassing. TUI Group liet vorige week al weten dat de winstverwachtingen voor het lopende boekjaar 2019 naar beneden zijn bijgesteld. De doelstelling van topman Joussen om de gemiddelde winstgroei van 10 procent van de afgelopen jaren door te zetten tot en met boekjaar 2020 is losgelaten.

Als oorzaak voor de ‘tegenwind’ noemde TUI ook dinsdag het buitengewoon warme zomerweer in het noorden van Europa van afgelopen jaar, waardoor nu later en tegen lagere marges wordt geboekt. Daar komt bij dat voor zomer 2019 veel wordt geboekt voor Turkije en bestemmingen in Noord-Afrika. Dat leidt tot overcapaciteit op bestemmingen als de Canarische Eilanden, waardoor op die bestemming de marges onder druk staan. Daarnaast heeft het concern last van een zwakke koers van de Britse pond als gevolg van de Brexit.

Volgens Joussen is de in 2014 ingezette koers, om te focussen op eigen hotels, eigen cruiseschepen en verkoop van activiteiten en services op de bestemmingen, de juiste gebleken. Deze onderdelen zijn nu goed voor bijna 70 procent van de inkomsten van de hele groep. De groeistrategie voor deze segmenten blijft intact.

‘Traditionele touroperators en airlines zijn kwetsbaarder voor externe factoren, zegt Joussen. ‘De algehele trend voor onze sector blijft overeind. Toerisme blijft een groeimarkt. Klanten blijven reizen, maar ze zijn momenteel niet bereid daar een hogere prijs voor te betalen. Tijdens deze periode van consolidatie in onze sector is het van belang om als bedrijf marktgroei te realiseren. Met onze investeringen in hotels en schepen, onze IT en digitale strategie hebben we de weg vrijgemaakt voor verdere groei in de toekomst.’
In boekjaar 2018 had TUI Group een omzet van 19,7 miljard euro, een plus van 6,3 procent. Joussen verwacht voor boekjaar 2019 een winst van circa 1,2 miljard euro, net zoveel als in het recordjaar 2018.

Foto: Topman Fritz Joussen van TUI Group. (Foto: TUI).