Transavia boekt opnieuw goede cijfers

Transavia heeft opnieuw goede cijfers geboekt. Het aantal passagiers groeide met 11,3 procent naar 14,8 miljoen. De omzet steeg met 17,9 procent naar 1,4 miljard euro, met een operationeel resultaat van 81 miljoen euro. Dit blijkt uit de Air France-KLM jaarcijfers over 2017.

Air France-KLM heeft een sterk boekjaar 2017 achter de rug. Toch werden onderaan de streep rode cijfers geschreven vanwege een eenmalige bijdrage aan de pensioenpot van 1,4 miljard euro.

Air France-KLM zag de operationele winst, dat zijn de resultaten als alleen wordt gekeken naar de kernactiviteiten, stijgen met 41,8 procent naar 1,5 miljard euro. Onderaan de streep werd echter een verlies geboekt van 275 miljoen euro. Dit komt door een eenmalige pensioenlast van 1,4 miljard euro die het concern moet nemen.
Zonder deze last zou de airline een winst van 1,2 miljard euro hebben geboekt. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen Air France-KLM een winst maakte van 792 miljoen euro.

Opvallend is dat KLM, in omvang de kleinste van de twee, een winst maakte die veel hoger was. KLM boekte een operationele winst van 910 miljoen euro, een stijging van 229 miljoen euro. Bij Air France was de operationele winst 588 miljoen euro, een stijging van 216 miljoen euro.
De Frans-Nederlandse airline vervoerde vorig jaar in totaal 98 miljoen passagiers. Dat is een groei van 5,6 procent. De omzet steeg met 3,8 procent naar een totaal van 25,8 miljard euro.

Boekjaar 2018 is goed van start gegaan. In de eerste maanden van dit jaar zag Air France-KLM de vraag toenemen ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf verwacht een verdere stijging van de capaciteit en een verdere verlaging van de kosten.
Topman Jean-Marc Janaillac zegt vrijdag in een persbericht dat Air France-KLM met de stijgende olieprijzen en ‘intense’ concurrentie verder zal werken aan competitiviteit en kostenbesparingen.