SGR: boekjaar 2017 zonder schade

SGR heeft boekjaar 2017 afgesloten zonder schade. Dat is in het bestaan van het garantiefonds niet eerder voorgekomen. ‘Althans, voor zover we kunnen nagaan’, zegt SGR-directeur Erik Jan Reuver.

Volgens Reuver hebben afgelopen jaar wel stille saneringen plaatsgevonden en zijn bijvoorbeeld reisbureaus geruisloos verdwenen of samengevoegd. ‘Maar daar staat tegenover dat er weer nieuwe initiatieven zijn ontstaan. We zien dat het aantal vestigingen weliswaar is afgenomen, maar dat de totale omzet is gestegen.’

Calamiteiten
Het andere fonds waar Reuver verantwoordelijk voor is, het Calamiteitenfonds, heeft in 2017 een bedrag van 2,6 miljoen euro uitgekeerd. In totaal waren er vorig jaar 26 calamiteiten. Bij elkaar waren er vorig jaar 6.900 reizigers die met één van de 26 calamiteiten te maken hadden.
In de top 7 van calamiteiten van 2017 staan zes natuurrampen. Orkaan Irma staat op nummer 1. Deze orkaan heeft het Calamiteitenfonds in totaal zo’n 950.000 euro gekost. In totaal werden in september vorig jaar ruim 1.400 reizigers op Sint-Maarten, Dominicaanse Republiek, Cuba en in Florida gedupeerd. Andere grote calamiteiten waren de aardbevingen op het Griekse eiland Kos en Bodrum in Turkije, midden in de zomervakantie van 2017. Ook de aardbeving in Peru en de tornado in Italië vielen midden in de zomervakantie. De vulkaanuitbarsting in combinatie met de aswolk op het Indonesische eiland Bali hield de gemoederen eind november bezig. De onlusten in Gambia aan het begin van 2017 zorgden voor dreigend molest. Hierbij werden ruim 1.000 reizigers gedupeerd.

Foto: Erik Jan Reuver, directeur van SGR en Calamiteitenfonds.