RMC-Meetup: Amadeus’ snoepwinkel

Tijdens de RMC-Meetup: Amadeus Startups Connect kwamen verschillende startups uit de reisbranche samen met digitale en andere experts. Hier werden zij bijgepraat over de laatste technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden daarvan voor de travel sector, in het ‘doolhof van de hedendaagse reisbranche’.

‘In de laatste twintig jaar is niet alleen de technologie veranderd, maar ook het gedrag van de klant. Dit is de beste tijd om een startup te starten’, aldus Robert Golledge van Amadeus. ‘We zijn blootgesteld aan een online omgeving. En juist daarom wil men tegenwoordig ook steeds meer offline, en zich begeven in de echte wereld. Zo wil zeventig procent van de internetgebruikers in de USA en de UK stappen maken om meer offline te leven.’

Ana Dias e Seixas vertelde de bezoekers meer over wat Amadeus kan doen voor startups: ‘Wij moedigen startups aan om samen met ons aan de toekomst van travel te bouwen. Wij willen graag met jullie in gesprek over hoe we de travel sector verder kunnen ontwikkelen en beter kunnen maken voor iedereen.’ ‘We krijgen veel te maken met startups die Amadeus technologie en content willen integreren in hun online shops en mobile apps. Binnen Amadeus zorgen wij ervoor dat ons travel platform in staat is om verschillende typen content te aggregeren – vluchten, hotel, auto, bestemming – en wat er allemaal nog meer bijkomt in de toekomst van welke bron dan ook. Het belangrijkste voor Amadeus is om de behoeften van de sector en van de klanten te kunnen vervullen. Om zo snel mogelijk die praktische oplossingen te bieden waar de markt om vraagt, werken we volgens de Agile methode. Hierdoor zijn de eerste opleveringen en integraties al realiteit en in gebruik genomen. Amadeus lijkt soms wel een snoepwinkel’, grapt Dias e Seixas.

Maar waar staan we vandaag als het gaat om digitale transformatie? ‘Innovatie gaat om de toekomst. Niet om het verleden’, aldus Manuela Krull, digital transformation and innovation manager. ‘Waar we vroeger veel meer gefocust waren op efficiënt werken en problemen oplossen, zoeken we nu meer naar entrepeneurship om sneller op de veranderingen te kunnen inspelen. Fouten worden veel meer geaccepteerd in de wereld van innovatie. Als het een keer misgaat, dan is dat ook prima. Daar leren we van. We moeten wel want alles gaat steeds sneller. We leven nu in de vierde Industriele Revolutie, maar de vijfde komt er al aan, waarbij de nadruk steeds meer zal komen te liggen op vertrouwen, waarden en aandacht voor het milieu. Dit zie je ook terug in de Amerikaanse top 200 van de CEO’s die zich minder focust op de aandeelhouders waarde maar juist veel meer op stakeholders zoals de werknemers en klanten, en social impact.’

De D’s Bobby Bahov is entrepeneur en community builder en benoemde het belang van de zes D’s. Deze zestal woorden staan elk voor een fase die de technologische ontwikkeling representeren. Om te beginnen met digitalization. Iets wat vanzelfsprekend lijkt, als je kijkt naar de opkomst van de computer en de smartphone. De volgende is deception, iets wat veel mensen onderschatten volgens Bahov. Dit is de periode waarin de groei nog onzichtbaar is. Daarna komt disruption. ‘Denk aan Kodak, die weliswaar als eerste de digitale camera ontwikkelde, maar er niet mee door is gegaan, omdat de oude business van fotorolletjes zo goed ging. We kennen allemaal de afloop van dit verhaal.’ De vierde D is demonitization; digitaal kan ook goedkoop of zelfs gratis zijn. De vijfde D staat voor dematerialization, waarmee functionaliteiten verdwijnen en/of gratis worden. Denk aan de rekenmachine, die nu ook gratis gebruikt kan worden op een telefoon of een computer. En de laatste is democration. ‘Door de digitalisering krijgen mensen over de hele wereld (gratis) toegang tot diensten en verkrijgen daarmee vrijheid en zelfstandigheid die ze eerder niet hadden. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot financiële diensten door de komst van cryptocurrency. ’ Maar dé vraag die bij dit onderwerp nog steeds centraal staat: ‘waar blijft de mens in al deze technologische vernieuwing?’ Als een machine slimmer is dan ik, wat heb je dan nog aan mij? Bahov: ‘We blinken nu uit met onze intelligentie. Maar hoe meer standaard zaken we kunnen uitbesteden aan machines en systemen, des te meer tijd we hebben voor interessante taken of voor de mens zelf. Als een systeem bijvoorbeeld een medische analyse kan doen, kan de dokter zich meer focussen op de menselijke kant van de patiënten.’

In een paneldiscussie met drie startups, bestaande uit Don Muschter, CEO van Bookyourwellness.com, Rajneesh Badal, CEO van Travel with Zoey en Juraj Zlof, CEO van Transfer Hero werden de valkuilen en de uitdagingen besproken van en voor een startup. ‘Een startup is net als een kind. Hoe laat je die opgroeien’, was een vraag van Ana Dias e Seixas aan de heren. Muschter: ‘Zorg voor partners met een serieus netwerk, partners die capabel zijn om met jou een goede basis te creëren.’ Badal: ‘Onze partners zijn grote corporates, dat is makkelijker navigeren.’ Maar een ding waar Zlof, van oorsprong Kroatisch, zich vooral aan stoort is de snelheid van Nederlandse bedrijven. ‘In Nederland zijn er veel innovatie managers. Maar 99 procent van deze mensen zijn geen desicion makers. Daarmee raak je de snelheid kwijt.’ Ook benadrukte hij de meerwaarde van samenwerken. ‘Bedrijven zijn er niet altijd maar op uit om je idee te stelen. Ik dacht altijd dat Uber mijn vijand is. Maar nu werk ik met ze samen. Partner up!’

Diane Nijs is professor imagineering aan de Breda University: ‘Het is niet moeilijk om een startup te hebben. Maar wel om een fascinerende te hebben. Is het mogelijk om groot te worden? Zonder dat je ‘slecht’ wordt’ Daarbij moet je volgens Nijs rekening houden dat we van een statische wereld naar een startup wereld gaan. ‘De hele wereld is nog gebouwd op dat eerste. We gaan nu van oplossing naar evolutie.’ En als het aan advocaat Marisa Monteiro ligt, moet je je als startup vooral laten zien. ‘Walk the walk. Test zelf die vluchten, ga zelf naar dat hotel. Probeer vooral in iemands anders schoenen te staan.’

 

Foto boven v.l.n.r.: Don Muschter, Robert Golledge en Juraj Zlof.
Foto onder v.l.n.r.: Manuela Krull, Rajneesh Badal, Ana Dias e Seixas, Diane Nijs en Marisa Monteiro