Programma voor begeleiding startups reisbranche gelanceerd

In april 2020 start het eerste accelerator programma volledig gericht op de reisbranche. Travel Impact Lab en Transavia nemen het initiatief voor deze accelerator; een programma waarbij reis-startups intensief worden begeleid om sneller en succesvoller te innoveren. Dit is uniek in de reisbranche. Inmiddels hebben ook Riksja Travel en ANWB zich aangesloten en zijn zij naast Transavia één van de investeerders.

Travel Impact Lab en Transavia Ventures komen het hele jaar door in contact met impactvolle reis-startups. Beide organisaties zetten zich in om startups verder te helpen. Travel Impact Lab door het verbinden van startups met haar netwerk in de reisbranche en het aanbieden van inhoudelijke programma’s om startups te helpen met het groeiproces. Transavia Ventures door te investeren in Travel startups en het beschikbaar stellen van eigen expertise, merk en partnernetwerk. Juist in die combinatie ligt de kracht van dit nieuwe initiatief. En daarom zijn ze ook blij dat Riksja Travel en ANWB zich hebben aangesloten als partners. Zo wordt het netwerk groter en hebben startups nog meer mogelijkheden voor het uitvoeren van pilots binnen de branche.

Vergroten kans op succes
‘Met een accelerator programma kunnen we startups die klaar zijn voor groei helpen om de kans op succes aanzienlijk te vergroten. We helpen hen met de kritische succesfactoren voor startup acceleratie: toegang tot belangrijke partners, expertise, proeftuin omgevingen en financierders; een omgeving waarin je full focus kunt werken met begeleiding van coaches en mentoren, en hands-on trainingen in het valideren van je propositie, business model, marketing en growth strategies’, stelt Eelke Pollé van Travel Impact Lab.

De reis-startups werken tijdens een 12-weeks programma samen in een inspirerende co-work space in Utrecht. Tijdens deze weken krijgen de startups gerichte trainingen, 1-op-1 coaching en mentorsessies door ervaren begeleiders uit de reisbranche en toegang tot strategische partners, pilotomgevingen, mogelijk eerste klanten en vervolginvesteerders. De startups ontvangen een investering van € 50.000 in het bedrijf in ruil voor 8% van de aandelen. Van deze investering wordt de helft geïnvesteerd in het fulltime accelerator programma, de andere helft is direct beschikbaar voor het team.

Nico Gielen, investment lead bij Transavia Ventures: ’We zien in de reisbranche heel veel nieuwe innovatieve initiatieven ontstaan. En dat is ook logisch, het is een aansprekende sector met veel nieuwe uitdagingen zoals duurzaamheid en overtoerisme. Maar we zien ook dat veel van deze nieuwe initiatieven vaak blijven steken doordat ze geen voet aan de grond krijgen binnen de reiswereld. Deze accelerator gaat daar verandering in brengen door de meest veelbelovende startups optimaal te helpen met intensieve begeleiding en het aangaan van partnerships met de grotere spelers in deze markt.’

Startups die een unieke oplossing bieden binnen de reisbranche, kunnen zich t/m 15 februari 2020 aanmelden via Loes@travelimpactlab.nl. De eerste selectie wordt gemaakt op basis van de ontvangen aanvragen, aangevuld met een skype gesprek. Op 2 maart vindt de selectiedag plaats, tezamen met alle deelnemende investeerders. Het programma start op 3 april 2020 en sluit af tijdens de Demo day op 26 juni 2020.