Nieuwe snelle Eurostar is ‘historische stap’

De eerste nieuwe snelle Eurostar uit Londen is dinsdagmiddag voor het eerst in Amsterdam aangekomen. De hogesnelheidstrein, die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt, werd op Amsterdam CS opgewacht door onder andere Roger van Boxtel, CEO van NS.

De NS zelf spreekt van een historische stap in de uitbreiding van het internationale hogesnelheids-treinverkeer. De trein, die vertrekt uit Londen St. Pancras, rijdt binnen 3 uur naar Rotterdam. De reistijd naar Amsterdam is 3.41 uur.
De reis vanuit Amsterdam duurt voorlopig iets langer, namelijk 4.40 uur. Dat heeft te maken met de identiteits- en veiligheidscontroles, die nog niet op Amsterdam CS plaatsvinden, maar in Brussel-Zuid. De beste reistijd vanaf Amsterdam is door eerst met de Thalys naar Brussel te reizen en daar over te stappen op de nieuwe snelle Eurostar naar Londen. De regeringen van Groot-Brittannië en Nederland zijn in gesprek over de mogelijkheid de controles bij vertrek uit Amsterdam uit te voeren. Dat gaat mogelijk eind 2019 gebeuren.

De ticketverkoop voor de Eurostar gaat dinsdag eind van de middag van start. De eerste rit is op 4 april. Er zijn dan twee treinen per dag vanuit Londen (om 8.31 en 17.31 uur). Vanuit Amsterdam Centraal vertrekken de treinen twee keer per dag naar Brussel-Zuid (om 7.48 en 16.48 uur). De vanafprijs voor een enkele reis is 40 euro, waarmee de trein volgens NS een goed alternatief is voor een vliegreis. De nieuwe Eurostar is geproduceerd door Siemens en is 400 meter lang.

Foto boven: NS-topman Roger van Boxtel poseert geduldig voor de vele fotografen.

Foto geheel boven: Annemarie Ariesen, manager B2B van NS International, en Hans Klijntjes, sinds oktober vorig jaar coördinator Group Travel bij NS International.