‘Niet zwartepieten over aanpak drukte Schiphol’

Niet elkaar de zwarte Piet toespelen, maar samen de schouders eronder zetten. Met deze woorden pareerde Schiphol-topman Jos Nijhuis maandagavond op subtiele wijze de kritiek van KLM dat de luchthaven tekort schiet bij het bestrijden van overmatige drukte en wachtrijen.

Samen met demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende Nijhuis maandagavond de tijdelijke vertrekhal 1a. Deze hal, naast vertrekhal 1, moet de komende drie jaar de druk van de ketel halen nu Schiphol onverwacht hard groeit, vorig jaar met 9 procent. Met het plafond van 500.000 vliegbewegingen in 2020 in zicht hebben airlines meer slots gevraagd en gekregen, maar minder slots teruggegeven. Daarmee hebben airlines groei naar voren gehaald, aldus Nijhuis, die stelde dat de groei van Schiphol alle partners aangaat.

Evenwicht
‘Het is een delicaat evenwicht. Wanneer airlines passagiers laten betalen voor ruimbagage, nemen die meer handbagage mee, want we blijven tenslotte Hollanders. Maar dat zorgt wel voor meer werk bij de security. Ik blijf benadrukken dat we de mainport Schiphol samen maken. Laten we er samen voor zorgen dat Schiphol Europe’s preferred airport is. Voor alle reizigers en luchtvaartmaatschappijen.’
Nijhuis deed een oproep aan politiek Den Haag om meer geld vrij te maken voor uitbreiding van de marechaussee op Schiphol, liefst nog voor de zomer. Staatssecretaris Dijksma kon hem op zijn wenken bedienen met de mededeling dat het kabinet 17 miljoen extra voor veiligheid heeft uitgetrokken en dat Schiphol nog voor de zomer op extra inzet van marechaussee kan rekenen.

De tijdelijke vertrekhal 1a heeft een capaciteit van 2 miljoen passagiers per jaar in het Schengen-gebied, waar zonder paspoort kan worden gereisd. De tijdelijke vertrekhal is niet bedoeld voor overflow, maar voor geplande vluchten, vooral van KLM, Cityhopper, Lufthansa, Swiss, Austrian en LOT. Volgens Nijhuis kan de tijdelijke vertrekhal de grote drukte opvangen, die rond Pasen begint en tot oktober duurt.