Nederlanders besteden 6 miljard aan zakenreizen

Het aantal zakenreizen in Nederland is in drie jaar ruim 2 procent gegroeid. De bestedingen van Nederlandse zakenreizigers bedroegen vorig jaar bijna 6 miljard euro.

Dat blijkt uit het ContinuZakenreisOnderzoek (CZO) 2016, een grootschalig driejaarlijks consumentenonderzoek van NBTC-NIPO Research naar het zakelijk reisgedrag van Nederlanders.
Vorig jaar ondernamen Nederlanders in totaal ruim 8,6 miljoen zakenreizen. Hiervan gingen er circa 4,7 miljoen naar het buitenland, terwijl er 3,9 miljoen meerdaagse zakenreizen in eigen land waren. Dit is een groei van meer dan 2 procent ten opzichte van drie jaar geleden, toen het vorige onderzoek plaatsvond.

Nederland
Nederlanders ondernamen vorig jaar meer zakenreizen in Nederland (+4%). Het volgen van een opleiding en het bijwonen van een vergadering, congres, beurs of seminar zijn de belangrijkste motieven voor een meerdaagse zakenreis in eigen land. De groei van het aantal zakenreizen is vooral te zien in zakenreizen in het MICE-segment (Meetings, Incentives, Conventions en Exhibitions).
Gemiddeld wordt zo’n 390 euro per persoon per zakenreis in Nederland uitgegeven. De economische waarde van meerdaagse binnenlandse zakenreizen bedraagt zo’n 1,5 miljard euro, waarvan bijna 690 miljoen afkomstig van zakenreizigers in het MICE-segment.

Buitenland
Ook het aantal buitenlandse zakenreizen is in 2016 toegenomen (+1%). Een kwart van alle zakenreizen heeft een MICE-motief. Duitsland blijft de belangrijkste bestemming voor een buitenlandse zakenreis, met ongeveer 1,1 miljoen zakenreizen.
België staat met bijna 1 miljoen zakenreizen op twee, gevolgd door Groot-Brittannië op de derde positie (445.000). Gemiddeld wordt voor een buitenlandse zakenreis circa 930 euro per persoon uitgegeven. Dat is in totaal zo’n 4,4 miljard euro, waarvan 1,3 miljard in het MICE-segment.

Reisbureau
Bij 4 op de 5 buitenlandse zakenreizen wordt het vervoer en/of verblijf vooraf geboekt. In de meeste gevallen wordt dit direct bij de vervoerder en/of accommodatieverschaffer geboekt. Bij een derde van de complete zakenreis (zowel vervoer als verblijf) loopt de boeking via een zakenreisbureau. American Express, Carlson Wagonlit Travel en ATP zijn de meest bekende zakenreisbureaus onder zakenreizigers.