Lufthansa toont interesse voor airlines Thomas Cook

Lufthansa toont interesse voor Thomas Cook Airline Group, waartoe ook Condor behoort. ‘We hebben met Eurowings bewezen dat we dit segment succesvol kunnen ontwikkelen. Daarom gaan we eens goed kijken welke aanknopingspunten er hier zijn’, zegt Lufthansa-topman Harry Hohmeister in het Duitse Handelsblatt.

Vooral het aanbod verre vluchten van Condor vanaf Frankfurt zou interessant zijn voor Eurowings. Thomas Cook zou echter zijn Airline Group als geheel willen verkopen, om zo een hogere prijs te kunnen bedingen.
Thomas Cook Group kijkt in een ‘strategische herbezinning’ naar verkoop van de eigen airline-tak. Op die manier kan geld worden vrijgemaakt om te investeren in uitbouw van het eigen hotelportfolio, zo liet topman Peter Fankhauser vorige week weten bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van boekjaar 2019.
Na deze mededeling kwam de geruchtenmachine over potentiële kopers op gang, evenals de vraag of de airlines als groep of individueel worden verkocht. Een andere factor is de onzekerheid over de EU-vliegrechten voor Britse airlines na de Brexit op 29 maart 2019.

Netwerk
Thomas Cook Group Airlines bestaat uit het Duitse Condor en de airlines onder het merk Thomas Cook in de UK, Scandinavië en de Belearen. De eigen luchtvaartgroep van Thomas Cook telt een vloot van 103 toestellen en 20 miljoen passagiers per jaar. Verkoop in één deal heeft de voorkeur, al liet Fankhauser doorschemeren dat verkoop van onderdelen niet is uitgesloten.

Bij de speculaties werd al gauw naar Lufthansa gewezen, dat tot 2009 eigenaar was van Condor. Een overname zou Lufthansa, als grootste luchtvaartgroep in Europa, een sterk netwerk geven naar populaire vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee en verre bestemmingen. Het zou een aanvulling zijn op het budgetaanbod van Eurowings naar leisure- en zakelijke bestemmingen.
Fritz Joussen, topman van TUI Group, liet eerder deze week al weten dat TUI vanaf de zijlijn meekijkt. Het grootste reisconcern van Europa focust op zijn eigen luchtvaartgroep als geïntegreerd onderdeel van het concern. Joussen zegt een verdere consolidatie in de Europese luchtvaart te verwachten.