ITB: Merkel belooft toerismesector haar steun

Bondskanselier Angela Merkel heeft de toerismesector in Duitsland haar steun toegezegd. In de nieuwe regering komt volgens haar opnieuw een bewindspersoon die zich onder andere  gericht met toerisme gaat bezighouden.

Dat stelde Merkel bij de opening van de ITB in Berlijn, waar zij dinsdagavond de hoofdgast was bij de openingsplechtigheid. ´Toerisme is belangrijk voor het wereldwijde contact tussen mensen´, aldus Merkel. ´Het bouwt bruggen tussen mensen, bestrijdt vooroordelen en is goed voor de economie.´
Merkel (CDU) heeft zojuist de langste coalitiegesprekken uit de Duitse geschiedenis achter de rug met de SPD en wordt voor de vierde keer bondskanselier. Volgens Merkel is toerisme ook een banenmotor, waarbij het belangrijk is dat kwalitatief goede banen worden gecreëerd.
Zij doelde daarmee vooral ook op het toerisme in Duitsland zelf, dat voor het achtste jaar op rij recordcijfers noteert, met vorig jaar ruim 459 miljoen overnachtingen.
Michael Frenzel (ex-TUI) waarschuwde als voorzitter van het Bundesverbands der Deutschen Tourismuswirtschaft (BTW) voor over-toerisme. ´We moeten oppassen dat we als sector niet het slachtoffer van ons eigen succes worden.´

Positief
De opening van de 52-ste editie van de grootste toerismebeurs in de wereld vond plaats in een positieve sfeer. De verkopen bij Duitse reisbureaus lopen 6,3 procent voor op vorig jaar, blijkt uit onderzoek onder 2.500 reisbureaus, OTA´s en consolidators. De verkoop van cruises loopt in Duitsland zelfs ruim 10 procent voor. In Duitsland wordt gerekend op een veelbelovend jaar voor het toerisme.
De ITB is tot en met vrijdag alleen geopend voor vakbezoekers. In het weekend is de beurs open voor het publiek. De ITB telt circa 10.000 bedrijven en organisaties uit 186 landen en regio´s. Vorig jaar had de beurs 169.000 bezoekers, inclusief 109.000 vakbezoekers.