ITB 2019 telt meer vakbezoekers

De ITB in Berlijn heeft dit jaar 160.000 bezoekers getrokken. Dat is minder dan de 170.000 van vorig jaar. De daling wordt veroorzaakt doordat minder consumentenbezoekers de kassa passeerden. Het aantal vakbezoekers nam juist toe.

Het aantal vakbezoekers op de 53-ste editie van de ITB groeide met 3 procent van 110.000 vorig jaar naar 113.500 dit jaar. Er waren minder consumentenbezoekers, voor wie de beurs in het weekend was opengesteld, waardoor het totaal aantal bezoekers van de vijfdaagse beurs op 160.000 uitkwam. Dat er minder consumenten waren, is volgens de beursorganisatie mede het gevolg van het feit dat de vrijdag voor het eerst een nationale vrije dag was in Duitsland vanwege internationale Vrouwendag. Veel Duitsers waren daardoor een weekendje weg.

De ITB telde dit jaar circa 10.000 bedrijven uit 181 landen en regio’s. De beursvloer was verdeeld over de 26 hallen van Messe Berlin, die al maanden van tevoren was uitverkocht.
Dat er meer vakbezoekers waren is volgens Dr. Christian Göke, de CEO van Messe Berlin, het bewijs voor de positie van de ITB als grootste toeristische vakbeurs in de wereld, te midden van wereldwijde onzekerheid als gevolg van de geopolitieke situatie en de Brexit. ‘Zelfs in een gedigitaliseerde wereld gaat er niets boven persoonlijk contact als middel om vertrouwen tussen zakenpartners op de bouwen.’
ITB 2020 wordt gehouden van 4 tot en met 8 maart. (Foto: ITB)