‘Geen compensatie voor gestrande passagiers’

Passagiers die woensdag de dupe zijn geworden van de grote tankstoring op Schiphol hebben geen recht op financiële compensatie, meldt claimorganisatie AirHelp.

Schiphol werd woensdagmiddag getroffen door een storing in de brandstoftoevoer voor vliegtuigen. Hierdoor konden vliegtuigen niet tanken. Als gevolg van de storing werden 180 vluchten, waarop duizenden reizigers zouden meevliegen, geannuleerd.

De verstoringen vallen volgens AirHelp onder de noemer ‘buitengewone omstandigheden’. Dat houdt in dat de luchtvaartmaatschappij deze problemen niet had kunnen voorkomen.
Voor gedupeerden betekenen de ‘buitengewone omstandigheden’ dat ze geen recht hebben op teruggave van het geld dat ze uitgaven aan de vlucht. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen zorgen dat passagiers zo snel mogelijk naar hun eindbestemming worden gebracht.

Daarnaast dienen passagiers wel te worden opgevangen door de airlines. Mensen die langer dan twee uur op een luchthaven zijn gestrand, moeten onder andere gratis eten en drinken krijgen en indien nodig een gratis overnachting, aldus de organisatie.