Expedia schrapt 3.000 banen na ‘teleurstellend jaar’

Na een ‘teleurstellend 2019’ schrapt Expedia 3.000 banen, zo’n 12 procent van het personeelsbestand. Dit heeft het bedrijf dinsdag bevestigd na eerder berichtgeving in de media. De ontslagronde zal wereldwijd de kantoren van Expedia treffen. Volgens Expedia staat de reorganisatie los van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Dit meldt NU.nl. Ook wil Expedia kosten besparen door een aantal projecten te schrappen. Uiteindelijk wil het bedrijf de kosten met 300 miljoen dollar (ongeveer 277 miljoen euro) tot 500 miljoen dollar verlagen. Het Amerikaanse Expedia is het moederbedrijf van een reeks reismerken zoals Expedia.com, Hotels.com, Trivago, Travelocity en HomeAway.

De maatregelen komen nadat bestuursvoorzitter Barry Diller zich eerder al beklaagde over de werkcultuur bij Expedia. Werknemers zouden te weinig bezig zijn geweest met hun werk. Ook was er sprake van onenigheid in de top van het bedrijf. Topman Mark Okerstrom en financieel directeur Alan Pickerill stapten in december op, waarna Diller de dagelijkse leiding in handen kreeg.

Last van virus
Eerder deze maand zei het bestuur nog dat het coronavirus leidt tot ‘onzekerheid’ over de winstverwachting van het bedrijf. Maar volgens Expedia heeft de reorganisatie niets te maken met de wereldwijde virusuitbraak. Ondanks deze verklaring is het volgens een bericht van RTL Z wel duidelijk dat de reisorganisatie last heeft van de uitbraak. De groep als geheel moest 6 procent inleveren, dochterbedrijf Trivago 8 procent. Concurrenten American Airlines zakte 9 procent, terwijl Booking.com 7 procent verloor. De belangrijke graadmeter S&P 500 daalde met 3,4 procent, waarmee het de slechtste handelsdag was in zo’n twee jaar tijd.

Foto: VDB Photos / Shutterstock.com