ECTAA pleit voor gecoördineerde aanpak virus op basis van feiten

Er dienen evenredige en op feiten gebaseerde maatregelen te komen om de gezondheid van reizigers en werknemers in de toerismesector te beschermen om de verspreiding van het virus te beheersen. Autoriteiten en toeristenindustrie dienen goed samen te werken om de schade op reizen en toerisme zoveel mogelijk te beperken.

Dat stelt de ECTAA, de Europese koepelorganisatie van brancheverenigingen in het toerisme, in een verklaring. De organisatie wil ongecoördineerde communicatie uit verschillende bronnen tegengaan.

Volgens Pawel Niewiadomski, voorzitter van ECTAA, is het van belang om op dit moeilijke moment de internationale en Europese wetenschappelijke instellingen te ondersteunen en nauw samen te werken. ‘Tegelijk is net zo belangrijk om in gedachten te houden dat reisbeperkingen die verder gaan dan wat nodig is om de verspreiding van het virus te beheersen, tot een onnodige afname van internationale reizen kunnen leiden.’

Hij verwacht dat het coronavirus een grote invloed op het toerisme in het algemeen zal hebben en op de reisindustrie in het bijzonder.

Volgens Niewiadomski zijn consumenten bezig met het boeken van hun zomervakantie, maar kunnen velen van hen besluiten om op meer duidelijkheid te wachten voordat ze hun keuze maken. Dat levert extra problemen op voor spelers in de reisbranche. ‘Klanten kunnen vertrouwen op professionele reisorganisaties voor advies en betrouwbare informatie. Als reisbureaus en touroperators hebben we ons altijd gericht op de zorg voor onze klanten en we weten dat we een actieve rol kunnen spelen bij het waarmaken van hun reisverwachtingen voor de komende maanden en jaren. Dit ondanks de tijdelijke nadelige reiscondities in sommige delen van de wereld.’

ECTAA roept de autoriteiten op tot samenwerking met de toeristenindustrie om de schade op reizen en toerisme zoveel mogelijk te beperken.