Buitenlands toerisme helpt Leisure

De sector Leisure liet over de eerste drie kwartalen van 2017 duidelijke groei zien. Het positieve consumentenvertrouwen vertaalt zich in hogere bestedingen. Dit blijkt uit de ‘Stand van de Leisure’, gepubliceerd door ABN Ambro.

Zoals verwacht remde de groei van de Nederlandse economie wel wat in het derde kwartaal. Dit was ook in sector Leisure zichtbaar. Desondanks blijven de groeicijfers hoog. Met drie kwartalen achter de rug is er sprake van sterke (jaar-op-jaar) groei van bijvoorbeeld Travel (+13,3%). Dit gold ook voor de Horeca: hotels en restaurants zagen beiden hun omzet over de eerste drie kwartalen van 2017 met 8,2% toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het consumentenvertrouwen is nog steeds hoog, deze hield stand. De consument ziet de huidige periode als gunstig voor grote aankopen. Sterker: de indicator ‘gunstige tijd voor grote aankopen’ binnen het consumentenvertrouwen bereikte de hoogste score sinds februari 2001. De consument is goedgemutst dit jaar, en dit vertaalt zich in hogere consumentenbestedingen. Wij verwachten we dat ook in 2018 sprake zal zijn met een (qua tempo vergelijkbare) stijging van de consumentenbestedingen.

Stijging toerisme
Niet alleen de Nederlandse economie is positief voor de sector Leisure. Ook de groei van het toerisme spreekt in het voordeel van de sector. In 2017 t/m augustus nam het aantal logies-overnachtingen bij groepsaccommodaties (+12,5%) en vakantieparken (+5,4%) jaar-op-jaar duidelijk toe. Het totaal aantal logies-overnachtingen bij campings daalde echter (-3,3%), door de daling van overnachtingen door Nederlanders.

Voor hotels was sprake van een flinke stijging, van 8,8%. De grootste stijgingen in hotelovernachtingen waren te zien in de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland. In Noord-Holland en Zuid-Holland, waar het hoteltoerisme zich vooral concentreert, was sprake van 10% groei.

Hoewel er dus verschillen zijn tussen accommodaties, was er per saldo sprake van een stijging van 5% van het aantal logies-overnachtingen. Daarbij valt de sterke stijging van het aantal logies-overnachtingen vanuit Duitsland (+13,4%) op. Ook bijvoorbeeld vanuit Amerika (+22%), Azië (+18,5%) en ook het Verenigd Koninkrijk (+5,5%) groeide het logies-toerisme. De groei vanuit Nederland is beperkt (+1,2%), in vergelijking met de groei vanuit het buitenland (+11,5%).

bron: https://insights.abnamro.nl/2017/12/buitenlands-toerisme-helpt-leisure/