ANVR biedt hulp bij eventuele bedrijfsbeëindiging

Veel ANVR-reisbedrijven hebben gebruik gemaakt van de overheidsmaatregelen en bezuinigingen doorgevoerd, maar dit kan niet voorkomen dat werkgevers en werknemers te maken krijgen met het reorganiseren en zelfs beëindigen van bedrijven. De ANVR stelt hulp beschikbaar, waarbij reisondernemers dilemma’s kunnen bespreken met oud- of ervaren ondernemers.

Alle overheidsmaatregelen ten spijt, de afgelopen maanden hebben een zware wissel getrokken op reisbedrijven in Nederland, en op ANVR-reisbedrijven in het bijzonder, zegt de ANVR. Frank Oostdam: ‘Het is nog te vroeg om nu al de gevolgen te overzien, maar de coronacrisis zal leiden tot het verlies van honderden, zo niet duizenden banen binnen onze sector. Dat lijkt onvermijdelijk. Reisbedrijven zullen zich moeten heroriënteren, zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.’

De ANVR op haar website: ‘Tal van bedrijven kan de reusachtige terugval in boekingen niet overbruggen of zij verwachten ook op termijn niet (meer) winstgevend te kunnen worden. Voor hen rest helaas niet anders dan te stoppen met het bedrijf. Hoe dramatisch dit ook is voor het bedrijf, de werkgever, werknemer en klant; toch is het verstandig dit op tijd onder ogen te zien. Voorkomen moet worden dat ondernemers te lang een doodlopende weg volgen. Te lang doorlopen heeft niet alleen grote gevolgen voor de ondernemer, maar ook voor de sector als dit uiteindelijk leidt tot grote (financiële) aanspraken op de garantiefondsen.’

Sparren
Daarom werkt de ANVR nu aan een overzicht van alle aspecten die aan de orde komen bij het gecontroleerd stopzetten van je reisbedrijf. Vooruitlopend hierop introduceert de ANVR de mogelijkheid om hierover van gedachte te wisselen met een vertrouwenspersoon uit de branche. ‘Veel ondernemers die we aan de lijn krijgen, hebben behoefte om met een branchegenoot te sparren, even de dilemma’s te bespreken en de volgende stappen te overwegen. Enkele (oud- & ervaren) ondernemers hebben ons laten weten hen hierbij belangeloos te willen helpen; uiteraard op basis van vertrouwelijkheid’, aldus Oostdam.

Wie met vragen zit over de continuïteit van zijn bedrijf en een vertrouwelijk gesprek overweegt met een branchegenoot kan ook vertrouwelijk- mailen of bellen met Walter Schut of Mirjam Dresmé van de ANVR. Zij brengen het betreffende ANVR-lid voor een gesprek in contact met de meest geschikte vertrouwenspersoon.