ABN: ‘Reisbranche groeit met 5 procent, mede dankzij 65-plussers’

De sector Leisure liet in 2019 een vertraagde groei zien, mede door schaarste aan personeel. Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Voor 2020 en 2021 wordt er een voortgaande gematigde groei verwacht.

Toerisme en recreatie profiteren van de stijgende welvaart, de toenemende voorkeur van consumenten voor gemak en luxe en de oplopende instroom van buitenlandse toeristen.

Het zijn volgens ABN Amro vooral ouderen die bijdragen aan de groei van de sector. Zij verwacht dat 65-plussers tot 2023 maar liefst 100 miljoen euro per jaar extra zullen uitgeven aan vakanties. Mede daarom groeit de reisbranche in 2020 en 2021 naar verwachting met 5 procent. Ouderen zijn volgens het rapport een interessante doelgroep voor ondernemers in de sector, omdat hun aandeel in de bevolking toeneemt, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Zij hebben bovendien veel tijd en beschikken doorgaans over meer inkomen of vermogen dan jongere generaties. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie en zorgen zo voor een betere spreiding van het toerisme over het jaar.

Ook buitenlandse toeristen, van wie het merendeel uit de Europese Unie komt, vergrijzen. In de EU neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl de leeftijdsgroep tussen 15 en 55 jaar juist met ruim 5,5 miljoen krimpt.

Nederland
Nederland blijft ook de komende jaren profiteren van de toename van buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is het aantal overnachtingen van deze groep in hotels, vakantiehuisjes en campings met 8 procent per jaar gestegen. Buitenlandse toeristen nemen inmiddels 55 procent van de hotelovernachtingen voor hun rekening en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven.

‘Met name ouderen zorgen ervoor dat de toeristische en recreatieve bestedingen de komende jaren toenemen en ook de instroom van buitenlandse toeristen zal een sterke groei vertonen. Door de stijgende welvaart in opkomende economieën groeit ook het toerisme uit deze landen sterk. Daarnaast profiteren toeristen uit de VS en Azië van de relatief zwakke euro’, zegt Paul Metzemakers, Sector Econoom Leisure van ABN Amro.
‘In 2020 is Nederland bovendien gastland van veel grote internationale evenementen, waaronder de Formule 1, het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal, die nog meer buitenlandse toeristen naar ons land zullen trekken.’